Guardians of the Galaxy Vol. 2.

Filmul aduce ceea ce multi fani au asteptat de la prima intalnire: dezvaluirea originii lui Peter Quill. 

Al doilea episod din peripetiile acestor personaje defecte si simpatice reuseste sa evite toate pacatele din prima parte a seriei, printr-o admirabila abilitate: ce a fost bun a fost pastrat, iar ce a intrigat in prima pelicula a fost extins, cum ar fi timpul si replicile alocate pitorescului talhar albastru Yondu, cel care are o sageata devastatoare si o dantura execrabila.

 Amicul care m-a insotit la Inspire Cinema se delecta cu o perspectiva malitioasa: Sa vezi ce le divulg maine celor de la birou ce se intampla in film! Nu cred ca o sa reuseasca, deoarece actiunea din Guardians of the Galaxy Vol. 2 e adorabil de conventionala, punctele culminante se intrevad fara dificultate, iar morala e simpla si, de ce sa ma feresc de cuvinte, frumoasa.

                                                                                                                 

Placerea resimtita neintrerupt pe parcursul a doua ore consta de fapt in poantele pe care le produc personajele, imposibil de redat, copiat, pastisat, imitat, iar aici ma vad sa fac o digresiune de ordin literar, care, oricat de pedanta ar parea la prima vedere, e intemeiata, daca veti avea putintica rabdare.

La Guardians of the Galaxy Vol. 2 am trait senzatia inaltatoare de a ma prapadi de ras alaturi de o sala plina cu oameni pe care, altminteri, nu-i cunosc si cu care poate ca nu am prea multe in comun. Am sa numesc aceasta experienta „Orele de comuniune prin umor”, dar sunt deschis si la alte titluri.

Un moment aparte a fost o gluma senzationala care facea referire la Mary Poppins, la care au hohotit surprinzator de multi membri ai publicului, dovada ca romanu’ e citit, dar nu se arata.

Mergeti de vedeti Guardians of the Galaxy Vol. 2. Nu o sa va creasca punctajul, dar o sa va sara serotonina la nivel de euforie. Citeste textul integral pe blog: http://www.iulianfira.ro/amuzanta-usuratate-continua/


Povestea incepe prin reusita Gardienilor Galaxiei de a indeplini sarcina impusa de Ayesha. In cadrul intrevederii dintre Gardieni si Ayesha, aceasta face o aluzie la originile lui Peter Quill – care nu isi cunoscuse tatal si de aceea, pentru el, originile reprezentau un mister.

                                                                                                          

In scurt timp, Gardienii afla un mare secret care nu pune numai vietile lor in pericol, ci intregul Univers cunoscut de ei pana atunci. N-am sa va dezvalui mai mult, fiindca mi-ar placea sa mergeti la sa-l priviti intr-o cheie… mai profunda, analizand, de exemplu, psihologia din spatele personajelor. 

                               

Perspectiva filozofica se concretizeaza intre tatal biologic al lui Peter Quill, Ego, si figura paterna – cumva adoptiva – din viata sa de pana atunci, Yondu, capitanul Devastatorilor.

Asa cum ii spune si numele, Ego este caracterul dirijat de dorinta de putere, de control, de expansiune, o fiinta lipsita de emotii ( pozitive ), care, desi sustine ca traise dragostea adevarata, nu mai nutreste niciun sentiment de genul acesta. Ego poate sa creeze lumina, o energie foarte puternica, dar distrugatoare, daca e folosita in scopuri malefice. Si poate sa creeze lumina cu ajutorul gandului, al concentrarii.

Puterea lui Yondu consta in folosirea unei sageti zburatoare, de care aflam, abia spre final, ca e folosita cu ajutorul… inimii. In ciuda atitudinii neprietenoase si dure si a aparentelor interese lipsite de etica, Yondu are un suflet bun. Insa isi mascheaza bunatatea, ca mecanism de aparare impotriva relelor din lume. 

Cred ca multi dintre noi se pot regasi in pielea lui Peter Quill, omul confuz, nesigur, cu multe intrebari pe buze, dar fara raspunsuri.

Scena relevanta a filmului este reprezentata de conflictul care izbucnese intre Ego si Peter.

In timp ce cel mai in varsta încearca sa-si convinga fiul ca sensul vietii este puterea, obtinua cu ajutorul ratiunii ( ce-i drept, bolnave ) si ca nimic nu poate fi mai satisfacator in viata decat sa detii controlul si sa stapanesti lumea, lui Peter ii apar in minte momentele in care cunoscuse iubirea, sub diversele ei forme. 

Cei doi poli ai ideii – de cautare si gasire a sensului vietii – sunt Yondu si Ego. Primul, ar putea reprezenta metaforic sentimentele si al doilea, ar putea fi imaginea ratiunii.

                                                                                                           

Filmul alege ca solutie a problemelor, iubirea, fiindca ratiunea din cazul de fata are ceva putred in ea. Va recomand sa il vedeti pentru aceasta idee profunda si usor surprinzatoare pentru filmele SF. Pe blog: http://www.victoriadeliu.ro/film-sf-sensul-vietii/


Actiunea filmului se petrece dupa ce Peter Quill (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Drax (Dave Bautista), Rocket (Bradley Cooper) si micul Groot (Vin Diesel) au salvat intreaga galaxie. Acestia formeaza o echipa cunoscuta sub binemeritatul nume "Gardienii galaxiei". Cand sunt angajati de rasa Suverana sa pazeasca niste nepretuite baterii de un monstru interdimensional, Gardienii au parte de o provocare ce-i va arunca pe drumul adevaratei mize a filmului: descoperirea obarsiei lui Peter Quill.

Filmul ofera o multime de ingrediente: delicventi violenti si comici, monstri interdimensionali, rase bizare, oameni-planeta si pradatori galactici, totul imbracat in multa culoare, zgomot,  foarte mult umor porcos sau involuntar si unele glume proaste.

In film apar si alte personaje care dau savoare si intaresc mesajul filmului: Ego, Nebula, Taserface, Mantis sau Yondu.

                        

Datorita situatiilor dure in care sunt puse personajele acestea se comporta ca si cum ar fi o familie, legaturile dintre acestea se creeaza ca urmare a nenumaratelor intamplari la care participa impreuna.

Este un film despre egoism, crima, nebunie, prietenie, solidaritate, datorie comuna si de ce nu si despre iubire. Apreciez foarte mult efectele speciale senzationale, costumele si machiajul personajelor  (machiajul lui Drax necesita la inceputul filmarilor 3 ore si jumatate ) si coloana sonora exceptionala. Pot spune fara sa exagerez, ca filmul m-a tinut "in priza" permanent, in ciuda faptului ca dureaza 137 de minute.

Pentru iubitorii genului este un film care nu trebuie ratat: vor trai pentru doua ore intr-o lume plina de culoare si personaje amuzante. Pe blog: https://obrejacatalin.blogspot.ro/2017/05/invitatie-la-film-guardians-of-galaxy.html


 

Alte articole