King Arthur Legend of the Sword

Arthur, copil fiind, este izgonit de unchiul sau din regatul Camelot, insa dupa ce creste, revine la curte pentru a-si indeplini destinul: acela de a manui sabia Excalibur si de a deveni regele poporului sau. 

Filmul incepe in forta, ritmat, prin atacul asupra Camelotului, ultima cetate necucerita. Mordred este un vrajitor care abuzand de magia neagra incearca sa cucereasca toate cetatile, dar vrajitoriilor sale li se opune regele Camelotului, Uther Pendragon (Eric Bana). Curajul acestuia impreuna cu sabia vrajita oferita de un alt mag, Merlin, opresc asaltul asupra Camelotului.

Vortigern (Jude Law), fratele regelui, facuse un pact cu vrajitorul Mordred pentru impartirea imparatiei si distrugerea celorlalti magi. Cum planul nu reuseste, Vortigern il ucide pe fratele sau, in timp ce fiul lui Uther scapa.

                                                                                                       

Sabia vrajita se infige in spatele lui Uther, care se transforma intr-o stanca si se scufunda in apele din jurul castelului. Legenda spune ca sabia va putea fi scoasa din stanca doar de regele legitim.

Intre timp barca cu care fugise fiul regelui Uther este gasita de cateva prostituate care-l adopta pe copil si-l numesc Arthur. In acest mediu Arthur (Charlie Hunnam) devine un mic pungas si bataus, iar pe masura ce creste ajunge un talhar temut in Londinium.

Vortigern ii obliga pe toti tinerii care ar putea sa fie de varsta fiului fratelui sau sa incerce sa scoata sabia din stanca. Asa ajunge si Arthur sa-si incerce norocul. Imaginile cu moartea tatalui sau, care-i bantuiau noptile revin mai puternice in momentul in care reuseste sa scoata spada.

De aici si pana la a-si revendica tronul este o cale lunga. Arthur trece prin multe incercari care-l calesc si-l conving ca trebuie sa-l infranga pe Vortirgern, regele uzurpator.

Va mai spun doar ca sunt scene de lupta spectaculoase si efecte 3D incredibil de reale. M-am ferit de cateva ori cand au cazut pietre din turn sau cand varful unei sulite parea ca sta prea aproape de mine. Daca va e frica de serpi, puteti sa-i vedeti in mai multe ipostaze fantastice. Recomand cu caldura filmul atat pentru povestea emotionanta, cat si pentru efectele spectaculoase. Pe blog: http://danielbotea.ro/2017/05/king-arthur-legend-of-the-sword.html


Povestea relatata de catre regizorul Guy Richie este brodata pe epopeea istorica, la care se adauga si cateva elemente noi de fantezie contemporana. Modul in care ne este redata povestea este viu, sugestiv, expresiv, colorat avand ca punct central dezvoltarea relatiei dintre Arthur si sabia Excalibur. Mitul spune ca Arthur a fost zamislit prin adulter si inselaciune, Uther Pendragon s-a indragostit de Igraine, sotia ducelui de Cornwall si deghizandu-se in acesta, s-a furisat in patul ei. Copilul, Arthur, a fost luat de catre magul Merlin si crescut departe de curte pana la moartea regelui Uther, cand succesorul urma sa fie cel care reusea sa extraga o sabie misterioasa dintr-o piatra.

Copilul este pierdut si crescut de o prostituata, fiind nevoit de mic sa dea piept cu greutatile, lucru care l-a intarit si i-a format o atitudine de invingator, lucru atat de necesar in lupta de cucerire a curtii de la Camelot. Reusita ii este asigurata de catre Excalibur, sabia legendara, de ajutorul prietenilor si al unei femei mag. Impreuna vor reusi sa-l detroneze pe uzurpator (Jude Law), iar Arthur sa devina regele Angliei.

Cel mai important moment al filmului este cel al intalnirii lui Arthur cu sabia magica Excalibur si scoaterea ei din piatra, fara insa a-i cunoaste si profetia. Excalibur este un test si un semn miraculos al dreptului sau regal, dovada nobletei si a destinului sau.  

                                                                                                                  

Acest moment splendid iese in evidenta prin muzica si jocul actoricesc, dar pe care din nefericire Arthur (Charlie Hunnam) il imparte cu David Beckham, care surprinde prin aparitia inopinanta. La vederea lui jumatate de sala a tresarit nestiind sigur daca figura usor uratita de o cicatrice este sau nu a lui, dar la al doilea cadru cred ca nu s-a mai indoit nimeni de identitatea lui. Notorietatea lui Beckham a furat putin din atentia care trebuia acordata atunci numai eroului principal, dar este doar parerea mea. Pe blog: https://ralucabrezniceanu.ro/2017/05/in-cautarea-mitului-king-arthur-legend-of-the-sword-2017/                            


Filmul m-a facut sa ma intreb cum mai sta treaba cu legendele si cu pofta omului din secolul XXI pentru ele. Legenda spune ca copilul Arthur este izgonit de unchiul sau din regatul Camelot si isi petrece cei mai tineri ani pe strazi, ca, ulterior, sa revina la curte pentru a-si implini destinul – acela de a manui sabia Excalibur si de a deveni regele profetic al poporului sau

Veti remarca problema raului foarte interesant expusa. Dupa ce Arthur reuseste sa scoata sabia Excalibur din celebra stanca, unchiul sau, Vortigern, il ia prizonier la castelul Camelot si il intreaba ce l-a ambitionat pentru a-si depasi conditia mizera, de a nu fi doar un sarman om al strazii. In confruntarea finala dintre cei doi, regele Arthur vine cu raspunsul: „Tu ai fost cel care m-a ambitionat, cel care m-a facut sa imi doresc sa lupt. As vrea sa te binecuvantez, pentru ca dai diavolului o noima”. Aceasta este, probabil, una dintre cele mai substantiale frumuseti care pot exista: folosirea picaturii de rautate din noi in scopuri bune, acel rau privit ca un motor pentru fapte bune.

                  

Alte doua puncte tari ale filmului sunt coloana sonora si misterul actritei Àstrid Bergès-Frisbey (poate o cunoasteti din I Origins ) care joaca rolul magului care il ajuta pe Arthur pe calea initierii. Pe blog textul integral: http://www.victoriadeliu.ro/legendele-secolul-xxi/.


 

Alte articole