Inspire ME: De vorba cu actorul Cosmin Dolea

12-04-2017 - Inspire Cinema
"Tratez fiecare rol, ca pe rolul vietii mele", Cosmin Dolea

In viata lui Cosmin Dolea, cele doua arte: teatrul si cinematografia se imbina perfect. Ne-a povestit despre emotiile primului rol, despre preferintele sale cinematografice si proiectele actuale.

Ce rol joaca teatrul si cinematografia in viata ta?

Teatrul se imbina perfect cu filmul si cu viata, trairile si profunzimea stau la baza tuturor lucrurilor si reflecta de cele mai multe ori, situatii pe care cu totii le stim sau in care am fost. Important este ce ne-a dus acolo si ce am acumulat din aceste experiente.

                                                                                                                       

Cand ai luat contact cu lumea filmului?

Primul contact cu lumea filmului "in stil mare" a fost la 21 de ani in cadrul proiectului Dracula: The Dark Prince in regia lui Pearry Teo, producator Steven Paul (Ghost Rider), o productie Castel Film si distribuit de Lionsgate Entertainment. In filmul Dracula,The Dark Prince (2013) am jucat rolul lui Oleg, taranul transilvanean, luat prizonier de Dracula (Luke Roberts).

                                                                                                                        

Cum ai descrie experienta primului rol?

A fost o experienta relativ noua pentru mine, spun relativ pentru ca mai cochetasem cu filmul pana atunci, scurtmetraje cu diversi regizori, ba chiar incercasem sa imi fac si eu proriul film, la un nivel mult mai mic.

Lumea pe platourile de filmare era exact cum vazusem la televizor in emisiunile "making of" pe care le umaream cu deosebit interes, iar cand ti se intampla pe pielea ta e un sentiment diferit, de bucurie si curiozitate nemarginita.

Eram ca un burete, incercam sa absorb cat mai mult in timpul limitat pe care il aveam de filmare. Am avut sansa de a experimenta mai multe tipuri de filmare: de noapte, ori filmare pe greenscreen, unde imaginatia trebuie sa fie la putere, efectele urmand sa fie adaugate ulterior.

A fost mai degraba un mod de lucru si invatare continua, nu i-as spune work in progress, cat munca si invatare continua. Consider ca atunci cand munca te dezvolta atat pe tine ca actor, dar si ca individ, nu ai cum sa nu o indragesti si sa nu te indragostesti de aceasta meserie de la prima "doza".

Cum este sa joci alaturi de actori de asemenea calibru?

Am avut parte sa cunosc actori extraordinari, alaturi de care este un deliciu sa joci.

Atat Luke Roberts, cat si Stephen Hogan sunt actori care isi demonstreaza calitatile actoricesti, inca de la cel mai mic gest facut dupa ce a batut clacheta. Cat despre Jon Voight, este o enciclopedie live a organicitatii si a profesionalismului.

Doi ani mai tarziu urma sa faci parte din distributia filmului Chosen.

Da, in 2015. In filmul Chosen regizat de Jasmin Dizdar, unde am jucat rolul unui soldat nazist in patrula de urmarire in ghettoul polonez a unui tradator evreu.

Din nou, am avut ocazia de a ma dezvolta interactionand cu personalitati din lumea filmului, atat romanesc cat si strain, oameni si actori de exceptie cu deosebita deschidere pentru tot ce e nou si provocator, atat intelectual, cat si fizic si senzitiv.

Am facut parte din aceeasi distributie cu Harvey Keitel, Ana Ularu, Luke Mably, Claudiu Bleont (prieten si coleg in spectacolul Rinocerii, la Teatrul National din Craiova), Paul Ipate, Olivia Nita si multi altii la fel de buni si talentati.

Cand te vedem pe marele ecran si in Romania?

In Romania, nu stiu, sper cat de curand. Depinde doar de regizorul care sa ma gaseasca potrivit pentru ce are nevoie, eu sunt pregatit!

Care este cel mai important rol din cariera ta?

Fiecare rol pe care l-am primit a fost foarte important pentru mine. Vad fiecare rol ca pe o oportunitate noua de a ma explora pe mine insumi, indiferent ca este unul mai mare sau mic si-l tratez pe fiecare, ca pe rolul vietii mele.

E propria mea reteta si cred ca e foarte buna, in plus fiecare experienta e diferita, daca nu e, o fac eu sa fie!

                                                                                                              

Pe scena teatrului sau pe platoul de filmare, preferi rolurile complexe, care sa te solicite cat mai mult?

Complexitatea rolului cat si perceptia despre acesta nu are cum sa nu te captiveze, chiar daca la exterior el poate parea relativ simplu, munca actorului cu sine insusi pentru a-l reda, poate fi una chiar foarte mare, secretul este intocmai sa nu se vada acea munca, ea trebuie sa se deduca, sa fie intuita.       

Cum este sa pierzi un rol pe care ti-l doresti foarte mult?

Nu le vad ca pierdute, nu le-am avut niciodata, dintr-un motiv sau altul, nu am fost ales, important este sa nu te descurajezi si sa mergi intotdeauna mai departe cu acelasi elan, ba chiar mai mult pentru ca mai devreme sau mai tarziu, vei fi omul potrivit la locul potrivit indiferent de factorii externi.

La cinema mai ai timp sa mergi?

Merg des la cinema si incurajez asta. La Inspire Cinema am fost recent la Why Him si mi-a placut! Ah... si recomand nachosul cu sos de branza cedar!

Ce inseamna un film bun pentru tine?

Un film bun e un film care misca ceva in mine, care imi schimba starea motivat si devine o experienta pe care sa o pot recomanda si altora s-o traiasca. Sunt exemple multe, ultimul la care am plans a fost Forest Gump.

Viata bate filmul?

Intotdeauna bate filmul!

Unde te vedem jucand in prezent?

Luna aceasta in teatre, asa ca fiti cu ochii in patru!

Nota: Interviu realizat de Carmen Girbea- Inspire Cinema.

Alte articole